I dag, 19/8, fyller en av 482 MHz:s största favoriter 45 år. Jag pratar givetvis om Omaha-bördige Tim Kasher – känd från aviga, kantiga post-hardcore-trubbiga rockbandet Cursive, från blödande romantiska, emofierade och indiefolkiga popbandet The Good Life och för sin solokarriär som kapslar in allt det där plus lite till. Han är kriminellt underskattad och förbisedd i hemlandet USA och i Sverige är han praktiskt taget helt okänd – detta trots att han likt få skrivit en ändlös radda låtar som med sällsynt skärpa prickar in hur det är att vara bottenlöst olycklig, existentiellt förvirrad och ohjälpligt kärlekstörstande. Han gör det med humor och med ett otvetydigt allvar. Han sjunger för alla som inte kan låta bli att peta i såren och för alla som ser sår – i tillvaron, i samhället och i en själv – som ingen annan ser. Han är inte ensam om detta. Nej, faktum är att han tillhör en lång rad sångare och låtskrivare som skulle kunna tillskrivas dessa attribut. Grejen är dock den att Kasher tillhör det absoluta toppskiktet, och med detta inlägg vill jag uppmärksamma gräddan i hans glimrande utgivning. Jag vill lyfta fram vilken skatt han är och vilken skatt han sitter på.
Nedan följer Tim Kashers 45 bästa låtar, med material från alla konstellationer. Parenteserna efter låttitlarna anger vilket band som framför låten. Saknas parentes ska låten betraktas som en sololåt. Kommentarer bifogas alla låtar på topp 20. Längst ner i inlägget finns även en Spotify-lista med alla låtar i listan som finns tillgängliga på Spotify.
45. Needs
År: 2017
Album: Polyvinyl Single Series (singel)
44. There Must Be Something I’ve Lost
År: 2010
Album: The Game of Monogamy
43. Monogamy
År: 2010
Album: The Game of Monogamy
42. Rabbit, Run
År: 2011
Album: Bigamy: More Songs from the Monogamy Sessions
41. Drinking with the Girls (The Good Life)
År: 2002
Album: Black Out
40. There’s a Coldest Day in Every Year (Cursive)
År: 1996
Album: The Disruption (singel), The Difference Between Houses and Homes (b-side-samling)
39. Thirty-Year Evaluation (The Good Life)
År: 2007
Album: Heartbroke (singel)
38. Universal Shrug (Cursive)
År: 2009
Album: Cursive / Ladyfinger (NE) (split-singel)
37. Entertainer (The Good Life)
År: 2004
Album: Lovers Need Lawyers (EP)
36. Strays
År: 2010
Album: The Game of Monogamy
35. Notes in His Pocket (The Good Life)
År: 2004
Album: Album of the Year
34. Thin Walls Between Us (The Good Life)
År: 2002
Album: Not One Light Red: A Desert Extended (samling, blandade artister)
33. Tightropes, Guillotines, Thin Ice, Landslides (Tim Kasher with Conduits)
År: 2010
Album: Delirium Tantrums (singel)
32. What Have I Done? (Cursive)
År: 2009
Album: Mama, I’m Swollen
31. Sinner’s Serenade (Cursive)
År: 2003
Album: Art Is Hard (singel)
30. Are You Afraid of Dying? (The Good Life)
År: 2016
Album: Are You Afraid of Dying? (singel)
29. Tell Shipwreck I’m Sorry (The Good Life)
År: 2000
Album: Holiday Matinee CD Compilation Vol. 2 (samling, blandade artister)
28. Don’t Make Love So Hard (The Good Life)
År: 2002
Album: Black Out
27. We’re Going to Hell (Cursive)
År: 2009
Album: Mama, I’m Swollen
26. October Leaves (The Good Life)
År: 2004
Album: Album of the Year
25. After the Movies (Cursive)
År: 1997
Album: Such Blinding Stars for Starving Eyes
24. Fairytales Tell Tales (Cursive)
År: 2001
Album: Burst and Bloom (EP)
23. Waiting on Wild Horses (The Good Life)
År: 2000
Album: Novena on a Nocturne
22. Butcher the Song (Cursive)
År: 2003
Album: The Ugly Organ
21. It’s Gonna Hurt (Cursive)
År: 2018
Album: Vitriola
20. The Beaten Path (The Good Life)
År: 2002
Album: Black Out
– Kasher en av de som lyckas bäst med bedriften att till ett upptempo poparrangemang väva fram de mest dystra historier. Som i denna pärla från mästerstycket Black Out. Till skimrande elektronik sjunger han om mönster som inte går att bryta, om olycksoffer som kommit i ens väg och självföraktet som uppstår därefter.
19. Some Tragedy (The Good Life)
År: 2007
Album: Help Wanted Nights
– Här snuddar The Good Life nästan vid soul och får i samma veva flyktiga förbindelser att kännas som det mest romantiska man kan företa sig. So we loved, if for an instant/And for an instant I forgot who I was/So for the night, I was all yours/And I’m sure it was fleeting, and I’m sure I’ve been misleading/We were just two people in need, it doesn’t have to be/Some fucked up tragedy.
18. Excerpts From Various Notes Strewn Around The Bedroom Of April Connolly Feb 24, 1997 (Cursive)
År: 2002
Album: 8 Teeth To Eat You (split-EP med Eastern Youth)
– En ung kvinnas brutalt ärliga uppgörelse med sin alkoholiserade deadbeat-kille, följt av killen i frågas förvirrade, sårade, desperata svar. Allt till tonerna av rå, emotionell och högljudd rock. I början av 00-talet använde Cursive cello som ett av de mest framträdande instrumenten i sina låtar. Det funkade extremt bra. Det spädde på dramatiken i låtarna och fick dem att sticka ut bland annan högljudd amerikansk emo. I samband med senaste skivan, Vitriola (2018), är cellon tack och lov tillbaka.
17. Your Birthday Present (The Good Life)
År: 2000
Album: Novena on a Nocturne
– När The Good Life debuterade år 2000 var det som ett soloprojekt för Kasher. Låtarna på debutalbumet Novena on a Nocturne handlar om skilsmässan från dåvarande hustrun Kim. Ett av allt att döma uppslitande och ganska bittert uppbrott (Cursives album Domestica, också från år 2000, handlar om samma sak). Här ser Kasher tillbaka på relationen och på uppbrottet, men fördömer sig själv mer än någon annan.
16. Delirium Tantrums (Tim Kasher with Conduits)
År: 2010
Album: Delirium Tantrums (singel)
– En på förhand romantisk vistelse i Topanga, i södra Kalifornien, blir till en mardröm som i bästa fall kanske kan skänka lite insikt åt protagonisterna. Det lika delar dramatiska som suggestiva arrangemanget står det nu insomnade Omaha-bandet Conduits för.
15. Art is Hard (Cursive)
År: 2003
Album: The Ugly Organ
– En hänsynslös och mörkt humoristisk uppgörelse med föreställningen om den lidande konstnären och alla som skriver under på myten – inklusive Cursive själva, till tonerna av smattrande och rusande post-hardcore, cello och blås. En av Kashers största styrkor är hans många starka texter om skrivandet, skapandet och livet som artist/låtskrivare/konstnär. Detta är en av de bästa.
14. 2 AM (live)
År: ca 1996-1997
Album: Ej utgiven
– En sådan där låt som vilken vanlig dödlig låtskrivare som helst skulle skynda sig för att få ut. Kasher har inte ens bemödat sig med att spela in den i studio. Det enda som existerar är en bootleg från sent 90-tal. I dag är till och med den i stort sett omöjlig att få tag på. Det är synd, för 2 AM är en låt med så mycket nerv, så mycket närvaro och patos. Mitt i natten får det berusade diktjaget för sig att ringa upp sitt ex. Hon är inte hemma, så han lämnar ett meddelande och låter hjärtat blöda genom telefonluren. Det är fantastiskt.
13. Heartbroke (The Good Life)
År: 2007
Album: Help Wanted Nights
– En strålande liten poplåt på knappt två minuter, om det vanskliga i att klamra sig fast vid ett ex som alldeles uppenbart har gått vidare.
12. The Game of Who Needs Who the Worst (Cursive)
År: 2000
Album: Domestica
– Den trubbiga, mörka Domesticas mest ”lättlyssnade” stund (nypa salt) är en bländade snygg låt om svartsjuka (klassiskt Kasher-tema) i ett giftigt förhållande där det ömsesidiga föraktet, inte kärleken, är klistret som håller samman de båda parterna.
11. O’Rourke’s, 1:20 am (The Good Life)
År: 2002
Album: Black Out
– Kärlekskrank, full och oändligt ensam – fyrtio minuter innan baren stänger. Den musikaliska inramningen följer texten och pendlar mellan desperation och vemod, svirrande elektronik och trummaskiner och ödsliga gitarrer. ”Uppföljaren”, After O’Rourke’s, 2:10 am (också från Black Out) är ännu bättre.
10. The Competition (The Good Life)
År: 2000
Album: Novena on a Nocturne
– Knäckande pianoballad som rannsakar ett förhållandes tillblivelse och slut. Som vanligt låter Kasher bli att peka finger och demonisera, utan tar utan omsvep på sig merparten av skulden själv – vilket bara gör det hela mer drabbande.
9. The Jessica
År: 2011
Album: Bigamy: More Songs from the Monogamy Sessions
– Tvåsamhetens vedermödor är något som Kasher känner till alltför väl, vilket vid det här laget framgått med all önskvärd tydlighet. I denna rent hänförande vackra ballad, komplett med stråkar och en smärtsamt sorgsen melodi, begråter han det tomma båset och blir nostalgisk över en relation som han när det begav sig inte trivdes speciellt bra i. En av sentida Tim Kashers allra största stunder.
År: 2004
Album: My Favorite Songwriters (samling, blandade artister)
– Början och mitten av 00-talet var en fenomenal tid för vemodig elektronisk indie. Jag tänker förstås på fanbärare som The Postal Service, Her Space Holiday och Junior Boys – men även The Good Life experimenterade med elektronik (vilket denna lista visar prov på), och det med mycket god framgång. Att just en elektronisk poplåt blev det första som Kasher släppte i eget namn är således inte så överraskande. Precis som i fallet med tidigare nämnda The Beaten Path är arrangemanget och tempot ganska hurtigt, men precis som i det fallet berättar texten till Stranger than Strangers en helt annan historia. Här får vi en ganska tragisk berättelse om en familjefar som gör sitt yttersta för att slippa vara med sin familj och som hellre hänger på barer. Tim Kasher har själv inga barn, trots ett par äktenskap (varav ett pågående). Kanske var det detta han såg framför sig och kanske var det därför han lät bli.
7. You Don’t Feel Like Home to Me (The Good Life)
År: 2007
Album: Help Wanted Nights
– Americana-ballad av rang, om att fly, om att sakna, om ånger och om att vara låst i levnadsmönster som för längesedan spelat ut sin roll.
6. As the Bus Runs Late on a January Day
År: 2013
Album: Fragile Bipedal (singel)
– Vi föds ensamma och vi dör ensamma. Vi har människor runtomkring oss när vi lever, men till syvende och sist är vi ändå ensamma. Allt vi vill är att relatera och knyta an till någon eller något, så att livet får en mening, men innerst inne är vi ensamma. Låter det dystert? Dystert eller ej, As the Bus Runs Late on a January Day är en förkrossande vacker låt, byggd på akustisk gitarr, piano och några bjällror. Och texten till trots får den en att känna sig mindre ensam.
5. The Recluse (Cursive)
År: 2003
Album: The Ugly Organ
– En av Kashers husgudar är Robert Smith, och ingen annanstans än på The Recluse, Cursives största ”hit”, hörs det tydligare. The Recluse låter som The Cure på sitt allra skevaste pophumör, som en blandning av Lullaby, Catch och The Caterpillar. Det är en fenomenal poplåt, om lust och självbedrägeri och om att inte veta sitt eller andras bästa.
4. A New Friend (The Good Life)
År: 2004
Album: Album of the Year
– Skimrande atmosfärisk folkballad om att vara sist i ex-förhållandet om att gå vidare. Album of the Year, av många ansedd vara The Good Lifes bästa platta, skildrar början och slutet på ett förhållande och de känslor som uppstår. A New Friend är plattans näst sista låt och där får vi veta att kvinnan i förhållandet har gått vidare (och det med någon som är förvillande lik mannen hon lämnat) och att den sårade mannen står övergiven och vilsen kvar vid vägkanten – beredd att ta henne tillbaka, om hon skulle ångra sig. Det är en mininovell på dryga tre minuter.
3. Am I Not Yours? (Cursive)
År: 2002
Album: Eight Teeth to Eat You (split-EP med Eastern Youth)
– Cursives bästa låt är en ömsom vildsint, ömsom vemodig uppgörelse med dels textjagets egen svartsjuka och dels flickvännens (eventuella) otrohet. Till taggiga, gnissliga gitarrer och febriga stråkar spyr textjaget ur sig galla som en drake sprutar eld och kommer slutligen fram till att allt är över. Obligatorisk lyssning för alla med minsta tendens till svartsjuka.
2. After O’Rourke’s, 2:10 am (The Good Life)
År: 2002
Album: Black Out
– Om Frank Sinatra vore indiemusiker i Omaha i början av 00-talet skulle detta ha varit hans paradnummer. För det finns ingen annan koppling att göra här än till saloon-sångarnas saloon-sångare, Ol’ Blue Eyes. After O’Rourke’s följer i precis samma mönster som klassiska Sinatra-nummer som One For My Baby, Angel Eyes, Drinking Again och I’m a Fool to Want You. Den sårade, berusade och uppgivna mannen sjunger, croonar, till sin ”dame” framåt småtimmarna om allt som gått fel – med honom, deras relation och allt däremellan – och han vill inget hellre än att ha henne tillbaka, trots att han vet att det är fel. Han kan inte släppa vare sig henne eller rädslan för att tvingas leva ensam. Och i detta uppstår denna fantastiska torch song. Sinatra hade lyft på hatten, om han hade levat.
1. Album of the Year (The Good Life)
År: 2004
Album: Album of the Year
– En bitterljuv skildring av ett förhållandes resa från ”vaggan till graven” (klassiskt Kasher-grepp, som ni kanske anar vid det här laget) och en alldeles, alldeles enorm låt som i min värld sitter på samma piedestal som, säg, There Is a Light That Never Goes Out och Love Will Tear Us Apart – låtar man kan lyssna på i all evinnerlighet utan att de tappar ett uns av sin glans eller styrka. Men med det sagt lyssnar jag ytterst sparsamt på Album of the Year. Den slår helt enkelt för hårt. Så när jag väl plockar fram den är det för att det verkligen behövs och för att det ska betyda något. Kännas. Och varje gång lämnar den mig andlös, hopplös, nästan, men samtidigt förvissad om att jag lever i en värld där både äkta kärlek och stor konst kan existera och där båda kan drabba en med hänsynslös kraft utan att man kan sätta upp minsta motstånd. Mäktigt.
***
Och det var det. Har jag med denna lista lyckats med kulturgärningen att rekrytera ett enda nytt Tim Kasher-fan vore jag lycklig.
Grattis, Tim!
Spellista: