482 MHz summerar årtiondena: Bonus! Det hittillsvarande 20-talets fem bästa album!

På ingens begäran, här är 20-talets fem hittills bästa album. Varsågoda.


5. And Also the TreesMother-of-Pearl Moon

År: 2024

Bästa låt: ”This Path Through the Meadow

– Med sin blandning av disig landsbygdsgotik, mörk jazz och intrikat, berättande poesi utgör AATT en särställning inom alternativmusiken. De bildades som ett goth- och postpunkband 1979, upptäcktes några år senare av The Cure (Robert Smith och Lol Tolhurst producerade deras första släpp och lät dem agera förband i början av 80-talet), men har sedan dess kommit väldigt långt. Inga andra låter som AATT och senaste albumet upprätthåller trenden med utsökta album som inleddes med Further From the Truth (2003). Tveklöst årets hittills bästa platta.

4. Steve Von TillNo Wilderness Deep Enough

År: 2020

Bästa låt: ”Wild Iron

– Mitt under skenande pandemi skänkte oss Neurosis-frontmannen Steve Von Till en respit. No Wilderness Deep Enough är en meditation över kopplingen mellan naturen vi tillhör och världen vi fastnat i. Det är ett enhetligt sammansatt verk att fly till och tröstas av. Och musikaliskt en perfekt avvägning mellan elektronik och klassisk instrumentering.

3. David Eugene EdwardsHyacinth

År: 2023

Bästa låt: ”Seraph

– Amerikanska alternativrockens enda kristna mystiker, David Eugene Edwards, bjöd 2023 på sitt allra mest svårgenomträngliga album. Mystiken i texterna, med förtätade referenser till Gamla testamentet, det forna Egypten och nordamerikansk urinvånarkultur, paras med sprakande ljudvärldar där DEE:s karaktäristiska akustiska gitarr och banjo möter varmkall elektronik. Resultatet är ett album så komplext att det sannolikt aldrig kommer sluta att veckla ut sig och visa nya sidor och nyanser.

2. Benjamin TodSongs I Swore I’d Never Sing

År: 2022

Bästa låt: ”Wyoming

– Ibland måste vissa saker rensas ut ur systemet för att systemet överhuvudtaget ska kunna fungera. Detta gjorde Benjamin Tod, amerikanska alternativcountryns bästa textförfattare och låtskrivare, på 2022 års bästa album, och gav oss i och med det en tiopoängare till album fyllt av mod, tragik och opolerad skönhet.

1. Ossler Regn av glas

År: 2021

Bästa låt: ”Gare Du Nord

– En likt en berghäll rå, och samtidigt till tårar rörande, brutal monolit till album, som helt saknar motstycke i svenskt musikklimat. Pelle Osslers åttonde soloalbum är en upplevelse som tvingar en att se sitt liv precis för vad det är: bristfälligt, på gränsen till tillintetgjort, men med så mycket potential och skönhet att man inte kan låta bli att skakas i sitt innersta och resa sig ur dyn. Alltjämt en människospillra, men nu stärkt. Hoppfull.

Lämna en kommentar